Dzieci napiszą o swoich marzeniach. Najciekawsze historie znajdą się w książce

Dzieciaki, chwytajcie za pióra! Rusza Popisz się talentem - największy konkurs literacki w kraju dla uczniów szkół podstawowych. Nagrodą jest debiut w prawdziwej książce!

Już 2 kwietnia startuje 3. edycja konkursu literackiego dla uczniów szkół podstawowych Popisz się talentem, organizowanego przez wydawnictwo Nowa Era. W tym roku zapraszamy dzieci do napisania o swoich największych marzeniach. Jury konkursowe wybierze 30 laureatów, których opowiadania zostaną opublikowane w prawdziwej książce! Opowiadania można zgłaszać do 28 kwietnia, szczegóły znajdują się na stronie www.nowaera.pl/popiszsietalentem.

W tym roku tematem Popisz się talentem są dziecięce marzenia. Zadaniem uczniów, którzy chcą wziąć udział w konkursie, jest napisanie opowiadania o ich wizycie w “Punkcie spełniania marzeń”. O spełnienie jakich marzeń poproszą? Co może się w związku z tym wydarzyć? Opowiadania o objętości nie większej niż 500 słów (2800 znaków bez spacji) należy zgłosić do 28 kwietnia za pośrednictwem strony www.nowaera.pl/popiszsietalentem. Można tam również znaleźć pełen tekst zadania konkursowego oraz regulamin.

Dotychczasowe edycje konkursu Popisz się talentem pokazały, że w każdym zakątku naszego kraju mieszkają dzieci, w których drzemie prawdziwy talent literacki. Trzeba tylko pozwolić mu zaistnieć. Dlatego naszym celem jest wsparcie uczniów - tak by zechcieli spróbować swoich sił i odważyli się sięgnąć po pióro. Najbardziej liczy się dla nas sam pomysł na opowiadanie, ale żeby pomóc uczestnikom konkursu, na naszej stronie internetowej publikujemy również szereg praktycznych porad na temat pisania

- zachęca uczniów do udziału w konkursie Małgorzata Jankowska specjalista ds. PR i komunikacji w wydawnictwie Nowa Era, członek jury konkursu Popisz się talentem.

Laureatów konkursu poznamy 3 czerwca, a na jesieni ukaże się książka ze zwycięskimi  opowiadaniami. W tym roku cały dochód ze sprzedaży książki pokonkursowej wydawnictwo Nowa Era przekaże na rzecz Fundacji Mam Marzenie, która spełnia marzenia dzieci cierpiących na choroby zagrażające ich życiu.

O czym marzą dzieci? Przez ponad 15 lat istnienia Fundacji Mam Marzenie, przekonaliśmy się, że ich wyobraźnia nie zna granic! Przed nami stoi ważne zadanie, aby te marzenia urzeczywistniać. Cieszymy się, że pomoże nam w tym w tym konkurs Popisz się talentem i książka z opowiadaniami o marzeniach dzieci, która ukaże się na jesieni

- komentuje Wiesia Borysiak z Fundacji Mam Marzenie.

Wydawnictwo Nowa Era stworzyło konkurs Popisz się talentem w 2017 roku. Obecnie jest to największy konkurs literacki dla dzieci w Polsce.  Jego celem jest wspieranie dzieci i młodzieży w odkrywaniu drzemiącego w nich potencjału literackiego, rozbudzanie ich kreatywności i talentu, poszerzanie kompetencji oraz zainteresowań czytelniczych.

Popisz się talentem to także szansa na prawdziwy literacki debiut pod okiem fachowców. We wszystkich edycjach konkursu główną nagrodą dla laureatów jest publikacja zwycięskich opowiadań w prawdziwej książce - profesjonalnie zredagowanej i przepięknie ilustrowanej. Co roku na konkurs spływa około 5000 opowiadań z całego kraju, a ocenia je kilkuosobowe jury, w skład którego wchodzą: przedstawiciele Polskiej Sekcji IBBY, magazynu literackiego dla dzieci “Świerszczyk”, Wydawnictwa Nowa Era oraz twórcy książek dla dzieci.

Do tej pory ukazały się dwie książki z opowiadaniami laureatów konkursu: Ukryte światy (2017) i Tajemnicza wyprawa (2018). Od pierwszej edycji Popisz się talentem, zasadą wydawnictwa Nowa Era jest, by cały dochód ze sprzedaży książek pokonkursowych przekazywany był na szlachetny cel, związany ze wspieraniem talentów polskich dzieci.

Prace konkursowe można zgłaszać za pośrednictwem strony internetowej www.nowaera.pl/popiszsietalentem między 2 a 28 kwietnia. Konkurs jest organizowany w dwóch kategoriach wiekowych - dla klas 1-4 oraz 5-8. Wyniki zostaną ogłoszone 3 czerwca, a książka z opowiadaniami laureatów konkursu ukaże się tradycyjnie na jesieni tego roku.

Patronem honorowym konkursu jest Polska Sekcja IBBY, a patronami medialnymi magazyn Świerszczyk, TVP ABC oraz portal Qlturka.pl. Partnerem specjalnym 3. edycji konkursu jest Fundacja Mam Marzenie, na rzecz której zostanie przekazany cały dochód ze sprzedaży tegorocznej książki pokonkursowej.

Jury konkursu Popisz się talentem 2019

Monika Hałucha (ur. 1979) – członkini Polskiej Sekcji IBBY promującej wartościowe książki dla niedorosłych, redaktorka merytoryczna w wydawnictwie edukacyjnym Nowa Era i magazynie „Świerszczyk”, współautorka aktywnościowych książek dla dzieci „Cyrk na kółkach”, „Porachunki robota Mata”, „Heca w kurniku”. Bibliofilka i kolekcjonerka pięknych publikacji.

Małgorzata Jankowska (ur. 1980) – specjalistka PR i komunikacji w wydawnictwie edukacyjnym Nowa Era, inicjatorka konkursu „Popisz się talentem”, koordynatorka licznych projektów edukacyjnych. Z wykształcenia dziennikarka. Prywatnie mama Kacpra i Dawida, z którymi w wolnych chwilach wymyśla niestworzone historie.

Małgorzata Węgrzecka (ur. 1967) – redaktor naczelna (od 2008) wydawanego przez wydawnictwo Nowa Era magazynu dla dzieci „Świerszczyk”, pisarka. Wcześniej współpracowała też z „Ciuchcią”, „Tiną” czy „Pentliczkiem” (sekretarzyni redakcji). Z wykształcenia filolożka języka polskiego. Dla dzieci napisała m.in. trylogię detektywistyczno-magiczno-przygodową „Żółty Smok & „Żółty Smok”, „Akademia detektywów”, „Wyprawa po skarb”, dla dorosłych dzieci wymyśliła i współtworzyła „Leksykon fantastyki”. Uwielbia szarlotkę na ciepło (najchętniej bez lodów).

Rafał Witek (ur. 1971) – autor powieści, zbiorów wierszy, opowiadań i słuchowisk radiowych dla dzieci. Zdobywca nagród literackich im. Kornela Makuszyńskiego, Astrid Lindgren i Leopolda Staffa. Twórca ponad 30 książek (m.in. „Plaża tajemnic”, „Julka Kulka, Fioletka i ja”, „Klub latających ciotek”, „Chłopiec z Lampedusy”, „Tresura pióra”) oraz tekstów edukacyjnych i czytanek publikowanych w podręcznikach do edukacji wczesnoszkolnej wydawnictwa Nowa Era.

Najnowsze

Oświadczenie w sprawie zmian w podręczniku „Tajemnice przyrody dla klasy czwartej szkoły podstawowej”

Wydawnictwo Nowa Era pragnie stanowczo zaprzeczyć  pojawiającym się informacjom o usunięciu numeru Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży z treści podręcznika „Tajemnice przyrody dla klasy czwartej szkoły podstawowej” autorstwa M. Marko-Worłowskiej, F. Szlajfera i J. Stawarz (numer dopuszczenia: 863/2019/z1). Numer telefonu nigdy nie był zamieszczony w treści podręcznika, nie może być więc mowy o jego usunięciu.