Palcami, widelcem, pałeczkami – na tropie smaków świata
O prowadzącym:
Przemysław Charzyński – dr hab., prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, gleboznawca, podróżnik i badacz z zakresu turystyki kulturowej, w szczególności kulinarnej. Przewodniczący Komisji Edukacji Glebowej Polskiego Towarzystwa Gleboznawstwa, a także Regionalnego Komitetu Olimpiady Geograficznej w Toruniu oraz członek rady naukowej Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Jego hobby to podróże, komiks frankofoński, wino i fotografia. Dotychczas odwiedził ponad 100 krajów. Fotorelacje z podróży publikuje na swojej stronie internetowej.
Program spotkania:
Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. Jednym ze sposobów poznania kultury innych regionów świata jest turystyka kulinarna dzięki której osobiście można zaznajomić się z różnicami w diecie mieszkańców, odkrywając jej powiązania ze środowiskiem przyrodniczym, rozwojem ekonomicznym i religią.
Obejrzyj webinarium: